Kameran ”Johanna” vakar över Nils när han sover. Foto: SVT

Nils, 96, kameraövervakas på nätterna

Uppdaterad
Publicerad

Nils Englander som bor i hemtjänstens lokaler i Hillerstorp är en av få i länet har en kamera som vakar över honom på natten. Men flera kommuner kommer att införa den nya tekniken som ska förbättra nattsömnen hos de äldre.

Nils Englander är som vilken annan pigg 96-åring som helst. Men det finns en sak i hans hem som skiljer sig från många andra som bor som honom. Bredvid hans säng finns nämligen en kamera som vakar över honom på natten.

– Jag märker den inte så jag har inte ont av den. Jag har bara hört genom personalen att den fungerar, att de kan se att jag ligger i sängen och inte är uppe och springer på natten, säger Nils Englander.

Arkiveras en gång per natt

Kameran aktiveras en gång per natt och tar en bild som sedan skickas till ett företag i Malmö som granskar den. Om de upptäcker att han inte ligger i sin säng så kontaktar de nattpersonalen i Hillerstorp.

– Jag tycker att det är tryggt att de håller koll på mig så att det inte händer något på natten eller att jag mår illa eller så, säger Nils Englander.

LÄS MER: Regionen erbjuder läkarbesök via mobilen

Fyra kommuner i länet

En rundringning som vi på SVT Nyheter Jönköping gjort visar att det i dagsläget finns kameror hos några av de äldre i Gnosjö kommun, Tranås kommun, Eksjö kommun och i Gislaveds kommun håller man just nu på att montera upp de första kamerorna.

I de andra nio kommunerna i länet förs nu samtal om kameror och i några kommuner kan systemet införas redan till hösten. De företrädare för äldreomsorgen som vi pratar med lyfter alla fram flera fördelar med ett sådant system som Nils Englander har på natten.

– Nils har en kamera för att han inte ska bli störd på natten. Tidigare så kom nattpersonalen in till honom klockan tre på natten och då vaknade han, men det gör kan inte nu. Sedan finns det en del som tycker att det känns jobbigt att någon kommer in i deras lägenhet när de sover, säger undersköterskan Jasmin Loangsade som jobbar på hemtjänsten i Hillerstorp.

Men kan det inte vara integritetskränkande att ha en kamera som vakar över en på natten?

– Nej, vi håller väldigt hårt på sekretessen. Det är endast företaget i Malmö som får titta på bilderna, säger hon.

Har döpt kameran

Nils har nu haft kameran i ett år och han har fått en speciell relation till den som han till och med döpt.

– Jag har döpt henne till Johanna. Hon ska ju ersätta nattsköterskan och då tycker jag att hon ska ha ett namn.

Sköter sig Johanna?

– Ja, tydligen, eftersom de är belåtna och jag vet att någon har koll på mig. Så Johanna sköter om mig, visst gör hon det, säger Nils Englander.

LÄS MER: Nya metoden som tidigt kan spåra Alzheimer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.