Daniel Qvarnström vill se en beteendeförändring för att få folk att sluta använda mobilen när de kör bil. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

NTF om rattsurfandet: ”Svårt att ändra folks beteende”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan berättade vi i ett uppmärksammat reportage att många bryter mot lagen när de rattsurfar. Flera har reagerat på rapporteringen, bland annat trafiksäkerhetsorganisationen NTF, som menar att det kan ta lång tid att få folk att släppa mobilen när de kör bil.

På E4 genom Jönköping passerar ungefär en förare varannan minut som sitter med mobilen i handen – när vi mäter trafiken i södergående riktning. SVT visade klippet med rattsurfarna för Daniel Qvarnström som är verksamhetschef på NTF i Jönköping.

– Det är inte förvånande, det är ungefär så som vi vet att det är, säger han.

I en chatt i ämnet var det många som skrev kommentarer eller hörde av sig på annat sätt till redaktionen. Flera vittnar om förare som kör ryckigt och trafikosäkert när de har mobilen i handen. Flera uttrycker en frustration över hur vanligt det är och önskar att fler åtgärder genomförs för att bötfälla de som bryter mot lagen.

”Svårt att ändra folks beteende”

2018 skärptes lagen kring mobiltelefoner i bilen som innebär att det är förbjudet att hålla en mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning i handen.

– Sedan lagen kom gissar jag att runt 3 500 – 4 000 personer bötfälls varje år, ser man till ert reportage, där en person varannan minut rattsurfar på E4, så förstår man att det är långt ifrån alla som bötfälls, säger han.

I klippet hör du honom berätta vad som krävs för att det ska bli en förändring

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.