Big Bengt gick bort 2016. Under sitt 93-åriga liv hade han samlat på sig stora mängder veteranbilar, leksaker och till och med ett ånglok. Foto: High Chaparral

Nu auktioneras Big Bengts lyxsamlingar ut

Uppdaterad
Publicerad

Big Bengt Erlandsson som grundade westernparken High Chaparral var en stor samlare, nu ska hans samling, som består av bland annat veteranbilar, motorcyklar och leksaker, auktioneras ut.

Efter Big Bengts död för två år sedan försökte man inne på High Chaparral öppna ett museum med alla hans föremål, men eftersom det inte varit en stor turistmagnet och man istället kommer att satsa på ett stort interaktivt museum, så har man beslutat att hela samlingen ska auktioneras ut.

Det handlar om sammanlagt 1200 föremål som upptar en gigantisk fysisk volym, det uppger Helsingborgs Auktionsverk som ska auktionera ut samlingen.

Rolls-Royce Ghosthawk är en av de lyxiga veteranbilar som går under klubban på High Chaparral. Foto: Pressbild

Samlingen består av allt från veteranbilar, veteran motorcyklar, mopeder, ångvältar, ett helt ånglokomotiv, stationära motorer, nautica, technica, leksaker, emaljskyltar, skulpturer, möbler och tavlor .

Behövs stora plånböcker

Är man intresserad av att köpa någon eller några av Big Bengts klenoder så gäller det att ha en rejäl summa på kontot. Bland de cirka 80-talet bilar som auktioneras ut återfinns en klassisk T-Ford, en Hupmobile från 1910-talet med ett utropspris på 650 000 kronor och klassiska lyxbilar från 1930-talet som Rolls-Royce Ghosthawk, som har ett utrop på 600-700 000 kronor och Mercedes-Benz 230 som är värderad till en halv miljon kronor.

Sugen på en ånglok? Har du 800 000 kronor eller mer kan det bli ditt. Foto: pressbild

Ånglokomotiv höjdpunkt

Höjdpunkt på auktionen är det engelska ånglokomotivet ”Barbara Ann” från Aveling & Porter från 1800-talets andra hälft. Utropspriset för loket ligger på 800 000 kronor.

Auktionen kommer att gå av stapeln den 19-21 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer