Foto: SVT

Nu börjar jobbet med att skaffa ersättningsbostäder

Uppdaterad
Publicerad

156 personer står nu utan bostad efter nattens brand och bostadsbolaget som äger fastigheten och kommunen håller nu på att finna ersättningslägenheter.

Ingen av de drabbade hyresgästerna på Nygatan i Huskvarna kommer att kunna flytta tillbaka till sina lägenheter i dag utan det kan dröja några dagar, enligt Jönköpings kommun. Enligt brandskyddsföreningens brandingenjör, Ville Bexander, kan saneringen ta flera månader.

Under dagen har en besiktning genomförts. Fastighetens ventilationssystem på vinden har stora stora skador och även el- och vattenledningssystemet.

Branden i Huskvarna

Har möte med kommunen

Under dagen har bostadsbolaget försökt att hitta lägenheter till de drabbade.

– Vi träffar kommunen nu på förmiddagen för att se om vi kan finna någon lösning för de som inte lyckats få tag på något alternativt boende, säger Jens Berglund, platschef på Din bostad.

Hur löste det sig under natten för de drabbade?

– Flera fick bo hos släkt och vänner men för de som inte lyckades finna något så fick de bo på hotell.

Behöver ersättningsbostäder

Klocka sju i kväll kommer bostadsbolaget, kommunen och räddningstjänsten att samla till information i Södergårdsskolan. Fastighetsägare, saneringsbolag och räddningstjänst kommer medverka.

– Vår ambition är att bemöta våra boende på bästa sätt och vi ska göra vårt yttersta.

Det är ännu oklart om hela huset går att rädda och om och när människor kan återvända.

– Men ersättningsbostäder kommer att behövas under en period, säger Jens Berglund, platschef på Din bostad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Huskvarna

Mer i ämnet