Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sebastian Zeed har tagit ett studieuppehåll för att kunna vara projektledare i Jönköpings Studentkår. Foto: Tilda Sävinger/SVT

Utbildade faddrar och kontrakt ska förhindra alkoholhets på JUs insparksvecka

Publicerad

Under måndagen drog den årliga kick-offveckan igång för Jönköping Universitys nya studenter. Veckan förknippas ofta med alkohol och fest och studentkåren försöker att minska alkoholhetsen med hjälp av utbildade faddrar och kontrakt.

Jönköpings studentkår började redan i vintras med att utbilda faddrarna kring alkohol och beteende inför insparksdagarna. Faddrarna får också skriva på ett kontrakt med regler som måste följas, bland annat att man inte får uppmana studenterna att dricka alkohol, annars blir man av med faddertiteln.

– Jag vet flera personer som blivit av med titeln för att man inte kan hantera det, säger Alice Åsberg, student och tidigare fadder.

Nya studenter kan göra som de vill

Då kontrakten bara gäller de engagerade och faddrarna, gör de nya studenterna som de själva vill.

– De är enskilda individer och vi kan inte styra vad de vill göra, vill de dricka så får de göra det, säger Sebastian Zeed, projektledare Jönköpings Studentkår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.