Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alice Åsberg var fadder under insparksdagarna 2022. Spela klippet och hör henne berätta om alkoholhetsen. Foto: Johan Nilsson/TT och Tilda Sävinger/SVT

Studenten om alkoholhets på JU:s inspark: ”Yngre kan ha svårt att stå emot”

Uppdaterad
Publicerad

Jönköping Universitys insparksvecka är igång och för de nya studenterna väntar tio dagars umgänge och festande. Studenten Alice Åsberg säger att det dricks mycket alkohol under dagarna och att hon tror att de yngre studenterna kan ha svårare att tacka nej.

Mellan den 21-31 augusti hålls insparksveckan när man ska välkomna flera tusen nya studenter till högskolan i Jönköping.

Alice Åsberg var förra året fadder vid insparken och berättar att faddrarna inte får hetsa till alkoholkonsumtion. Deras roll är att hålla i aktiviteter och se till att alla mår bra. När hon själv sparkades in som ny student kände hon inget tvång att dricka alkohol men andra har haft svårare att stå emot.

– Det är lättare för yngre studenter att dras med i hetsen, men det är då faddrarna ska rycka in, säger hon.

Nyktra studenter – inte lika delaktiga

Under Alice Åsbergs tid som fadder upplevde hon att de studenter som avstod alkohol inte deltog i alla aktiviteter.

– De valde att vara med under dagen men åkte hem när alla andra drog vidare ut på kvällen, säger Alice Åsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.