Eksjö kommun blir först ut i Jönköpings län att inför bevattningsförbud sommaren 2021. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu införs bevattningsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Från och med imorgon fredag inför Eksjö kommun bevattningsförbud med kommunalt dricksvatten. Det här gäller samtliga hushåll i kommunen.

Orsaken är den senaste tidens torra väder och en hög vattenförbrukning av Eksjöborna under försommaren. Vädret har gjort att det varit begränsad påfyllning av kommunens yt- och grundvattentäkter.

Gäller även företag

Från och med den 11 juni är det förbjudet att använda kommunalt dricksvatten till andra ändamål än dricks-, hygien- och processvatten.

Begränsningarna gäller förutom privatpersoner även för föreningar, offentliga organisationer och företag till annat beslut meddelas.

Förbudet gäller följande:

Vattna gräsmattor, blommor eller dylikt i trädgårdar med spridare eller slang. Det är tillåtet att vattna med vattenkanna. Det gäller även fotbollsplaner, tennisplaner och dylikt.

Tvätta trädgårdsmöbler, fasader, altaner eller dylikt med vattenslang eller högtryckstvätt.

Tvätta bilen med vattenslang eller högtryckstvätt.

Fylla eller byta ut vatten i pooler som är större än 3 kubikmeter. Har du en nedgrävd pool får du fylla den till en nivå så att stommen inte riskerar att kollapsa.

Källa: Eksjö kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.