När knivdådet i Vetlanda ska upp i Göta hovrätt vill försvaret bland annat att längden på straffet prövas. Mannen dömdes i tingsrätten till livstids fängelse. Foto: TT/Mikael Fritzon

Nu inleds hovrättsförhandlingen om Vetlandadådet

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds hovrättsförhandlingen mot den man som dömdes till livstids fängelse och livstids utvisning efter knivdådet i Vetlanda i mars. Försvaret som överklagat domen har begärt att hovrätten ska pröva tre delar av tingsrättens dom.

I juli i år dömdes den 22-årige afghanske mannen, som knivhögg sju personer i Vetlanda, till bland annat livstids fängelse av Eksjö tingsrätt.

När domen nu ska upp i Göta hovrätt vill försvaret bland annat att strafftiden prövas.

Våldsdådet i Vetlanda

– Vi ifrågasätter om det ska vara ett livstidsstraff eller ett tidsbestämt straff, säger Andreas Grudemo, mannens advokat.

Kammaråklagare Adam Rullman menar att antalet brott, totalt sju angrepp, talar för livstid.

Hör försvarare och åklagare i klippet ovan

Kunde ha dödat personer

Det var den 3 mars i år som sju män angreps på olika platser i centrala Vetlanda och för fyra av dem var tillståndet direkt livshotande. Enligt tingsrätten fanns det en konkret fara för att var och en av männen skulle dö.

Mannen har av Rättsmedicinalverket inte bedömts lida av någon allvarlig psykisk störning vid tiden för dådet.

Gärningsmannen berättade i tingsrätten om tre av angreppen, men mindes inte övriga attacker.

Enklare hovrättsprocess

Förhandlingen i Göta hovrätt startar under fredagen och kommer pågå i två dagar. Till skillnad mot i tingsrätten kommer inte de sju målsägandena höras på nytt utan förhören från tingsrätten kommer spelas upp. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet