Nu körs tiggarna bort från sina boenden

Uppdaterad
Publicerad

De tiggare som slagit läger vid olika platser i Jönköpings kommun får helgen på sig att packa ihop sina saker och flytta på sig.

Det har Jönköpings kommun beslutat. I morgon på  förmiddagen kommer polisen och kommunen att åka ut och informera tiggarna om läget och på måndag kommer sedan de som inte flyttat att avhysas från sina tillfälliga boenden.

– Det här är en komplicerad fråga eftersom det rör sig om väldigt utsatta personer och vi har haft en nära dialog med kommunen fram till det här beslutet, säger Mats Rosenqvist på polisen i Jönköping.

Tiggare i Jönköping

Vid Oset

En del har valt att slå läger vid Oset i Huskvarna, där flera höll till förra året. Men kommunen har i år sagt nej, trots att Kyrkhjälpen erbjudit sig att ideellt hjälpa till att organisera boendet.

– Som det ser ut nu talar inget för att de här grupperna kommer att motsätta sig beslutet, särskilt eftersom det finns ett ordnat boende som alternativ. Men oavsett var de bor behöver vi vara inställda på att det här är något som kan fortsätta under lång tid. Vi har inget som tyder på att tiggeriet minskar i Sverige, säger Mats Rosenqvist. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggare i Jönköping

Mer i ämnet