Foto: Kristin Renulf

Tvingades bort från sina boenden

Uppdaterad
Publicerad

I dag på morgonen tvingades tiggarna ut från det tillfälliga boendet på Rosenlunds camping i Jönköping. Men ingen vet vart de ska ta vägen nu.

Under hela vintern har Kyrkhjälpen och Jönköpings kommun ordnat så att tiggarna fått bo i små stugor på Rosenlunds camping.

– Det här känns som den värsta dagen sedan vi började hjälpa dem, säger Iréne Linddahl på Kyrkhjälpen.

Tiggare i Jönköping

Kommunen har gett Kyrkhjälpen ett löfte att se till att det från och med i dag skulle finns en plats där tiggarna kan bo i sina husvagnar eller bilar. Men idag fanns det ingen plats åt dem trots att det gått flera månader sedan kommunens löfte. Därför har Kyrkhjälpen ilämnat in en skrivelse till kommunen där de uppmanade politiker att ordna en eller flera boplatser åt tiggarna för att få kontroll över situationen som de kallar ovärdig.

Idag hölls också ett möte mellan kommunen, Kyrkhjälpen och polisen men det ledde inte fram till någon lösning.

Har bott på Oset

Förra sommaren ordnade Jönköpings kommun så att tiggarna tillfälligt kunde bo vid Oset i Huskvarna eftersom det fanns toaletter och containrar så att de kunde slänga sitt skräp. Men i dagsläget är det ingen som kan svara på vart de ska sova i natt.

– Det känns fruktansvärt jobbigt att inte veta var de ska ta vägen nu, säger Kjell Olsson på Kyrkhjälpen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggare i Jönköping

Mer i ämnet