Valdebatt inför skolvalet på Fenix i Vaggeryd Foto: SVT/Linda Mathillas

Nu röstar länets ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

På flera av länets högstadie- och gymnasieskolor är det skolval den här veckan. Fenix kunskapscentrum i Vaggeryd bjöd in eleverna till en valdebatt med förhoppningen att öka intresset men också valdeltagandet.

Det var fullsatt när Fenix kunskapscentrum i Vaggeryd i veckan anordnade valdebatt på skolan. Deltog gjorde representanter från samtliga riksdagspartier.

– Det här är en chans för eleverna att få veta vad de olika partierna står för. Förhoppningsvis kan vi lägga ned det här lite mer på elevernas nivå, säger Karin Jakobsson, gymnasielärare.

Vill öka intresset

Vid förra skolvalet 2014 röstade två tredjedelar av skolans elever. Då gick runt 300 elever på skolan. Valdeltagandet var i snitt den samma bland landets gymnasieungdomar. Karin Jakobsson menar att intresset borde varit större. Det hoppas hon på vid det här valet.

– Demokratin är jätteviktig och för att demokratin ska fungera krävs det att folk röstar, säger hon.

– Många av våra ungdomar har ju inte rösträtt och det här blir ett sätt att skola in dem i vad det innebär att rösta, säger Martin Alkemark, rektor på Fenix kunskapscentrum.

Skolan viktig valfråga

I skolans korridor, där riksdagspartierna passar på att berätta om sin politik, möter vi flera elever som tänker rösta på fredag.

– Ja det kommer jag men jag vet inte på vad än, säger Ida Jakobsson som går första året på skolan.

Vilka frågor är viktiga för dig?

– Det är väl skolan och vården.

– Jag tänker rösta i skolvalet. Det är mest invandringen men även skola, utbildning och vård som jag tycker är viktigt, säger eleven Dennis Lassen.

Trots att det bara är några dagar kvar till skolvalet finns det de som inte bestämt sig om de ska rösta än.

– Kanske. Om jag ska rösta så måste jag ju bestämma mig för vad, skrattar Fatima Khairullah.

Hon tycker också att skolan är en av de viktigaste frågorna i valet.

Närmare 60 skolor deltar

Totalt 57 högstadie- och gymnasieskolor i Jönköpings län är anmälda till skolvalet. För fyra år sedan röstade 81,5 procent av ungdomarna i vårt län. Det var något fler än genomsnittet i landet. Martin Alkemark tror att intresset för valet är större i år.

– Det är ju väldigt mycket kring valet i år och då tror jag att det kan leda till ett ökat valdeltagande, säger Martin Alkemark.

Socialdemokraterna tätt följt av Moderaterna och Sverigedemokraterna fick flest röster från länets ungdomar i det förra skolvalet. På fredag är det dags igen, men rösterna räknas först på söndag. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.