Tre pojkar omkom efter en frontalkrock på riksväg 31 norr om Lindshammar i september 2021. Nu sätts hastighetskameror upp längs med vägen. Foto: Carl Carlert

Nu sätts hastighetskameror upp på olycksvägen utanför Vetlanda

Uppdaterad
Publicerad

Under nästa vecka kommer Trafikverket börja sätta upp hastighetskameror utmed olycksdrabbade riksväg 31 i Jönköpings och Kronobergs län.

Den aktuella vägsträckan är olycksdrabbad och i september 2021 dog tre tonårspojkar efter en frontalkrock mellan Lindshammar och Korsberga. Efter olyckan var det många som höjde sina röster och ville se åtgärder för att vägen ska bli säkrare, bland annat med hjälp av hastighetskameror.

I januari i år blev frågan om kameror återigen aktualiserad när ännu en allvarlig trafikolycka inträffade norr om Lindshammar, där två personer fick föras med livshotande skador till sjukhus.

Av de åtta kamerorna som nu ska sättas upp så kommer tre stå i Jönköpings län och fem i Kronobergs län.

”Syftet är inte att bötfälla”

Det är Trafikverket och Polismyndigheten som gemensamt har enats om att sätta upp kamerorna.

– Syftet är inte att bötfälla fortkörare, utan att minska antalet döda och allvarligt skadade i trafiken, säger Kristina Johansson, utredare på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Tog mer än två och ett halvt år

I klippet nedan hör du en intervju med Trafikverket från januari i år varför kamerorna dröjt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Eva Lundberg på Trafikverket varför kamerorna dröjt. Foto: Ebba Öberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.