Foto: SVT

Nu sätts provtagningstält för corona upp i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings län sätter nu upp ett provtagningstält utanför länssjukhuset Ryhov i Jönköping för att kunna testa personer för coronaviruset.

I direkt anslutning till infektionskliniken vid länssjukhuset sattes under tisdagskvällen ett tält upp som ska fungera som ett extra rum för att göra det möjligt att öka kapaciteten för provtagning av det nya coronaviruset.

I klippet får du en rapport som SVT:s reporter på plats gjorde samtidigt som tältet monterades upp.

Under onsdagen kommer Region Jönköpings län att berätta när tältet kommer att börja att användas och hur provtagningarna sker.

101 personer har testats

Inga nya fall av personer som smittats med covid-19 har konstaterats i Jönköpings län under det senaste dygnet. Hittills har därmed Region Jönköpings län fortfarande totalt 10 konstaterade fall av covid-19.

101 personer har provtagits för covid-19 av infektionskliniken.

Underlätta provtagning

Flera andra regioner har satt upp den här typen av tält, bland annat i Växjö. Där berättar verksamhetschefen att skillnaden mellan att ta ett prov i något av de befintliga provtagningsrummen inne på infektionskliniken och att göra det i tältet är att det går mycket fortare att ställa i ordning tältet efter en provtagning. Skälet är att tältet inte behöver vädras lika länge som de vanliga provtagningsrummen, som måste vädras i två timmar. I tältet går samma procedur på omkring 30 minuter.

– Själva provtagningen går väldigt fort. Men efter det måste vi göra rent, här sköter ju luften ventilationen. Vi kan ta in nästa patient väldigt snabbt. Efter fem minuter är rummet vädrat, men vi kommer inte att kunna jobba så fort, så minst 30 eller kanske 15 minuter mellan provtagningarna nu i början, säger Christian Granberg, verksamhetschef vid infektionskliniken i Växjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet