Det är här inne i Växjös provtagningstält som personer som misstänks ha blivit smittade av corona ska bli testade. Foto: SVT

Allt klart för provtagning för coronavirus – här i Växjös provtagningstält

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det på plats och redo, tältet som ska göra att fler kan testas för coronaviruset i Växjö. Provtagningen för personer som är misstänkt smittade kan börja.

I direkt anslutning till infektionskliniken vid Centrallasarettet i Växjö har ett tält monterats som ska fungera som ett extra rum för att göra det möjligt att öka kapaciteten för provtagning av det nya coronaviruset. Christian Granberg är verksamhetschef vid infektionskliniken i Växjö.

– Efter det att Folkhälsomyndigheten har ökat på riskområdena som vi ska ta prov från, så har vi behövt öka takten på provtagningen. Det är därför vi har satt upp det här tältet, säger Christian Granberg.

Går mycket fortare att ta ett prov i tältet

Skillnaden mellan att ta ett prov i något av de befintliga provtagningsrummen inne på infektionskliniken och att göra det i tältet är att det går mycket fortare att ställa i ordning tältet efter en provtagning. Skälet är att tätet inte behöver vädras lika länge som de vanliga provtagningsrummen, som måste vädras i två timmar. I tältet går samma procedur på omkring 30 minuter.

– Själva provtagningen går väldigt fort. Men efter det måste vi göra rent, här sköter ju luften ventilationen. Vi kan ta in nästa patient väldigt snabbt. Efter fem minuter är rummet vädrat, men vi kommer inte att kunna jobba så fort, så att minst 30 eller kanske 15 minuter mellan provtagningarna nu i början.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet