Nu ska äldre i Eksjö kameraövervakas

Uppdaterad
Publicerad

Eksjö kommun kommer att införa tillsynskameror inom äldreomsorgen. Tanken är att dom äldre ska slippa bli väckta av personal och att personalen ska lipper långa resor till vårdtagare på landsbygden.

Det var i december förra året som kameratillsyn infördes på försök. Beslutet var kontroversiellt och kritikerna menade att de personliga besöken skulle minska och att det hela handlade om att spara pengar.

Tekniska problem

Men efter en utvärdering konstaterar socialnämnden att man nu ska gå vidare och göra en upphandling av kameror. Testperioden har dock inneburit en hel del tekniskt strul men nu hoppas man att det ska fungera bättre, uppger Smålands Tidningen.

— Det här betyder inte att vi tar bort de personliga besöken. I dagsläget innebär det heller inte att vi klarar oss med färre inom personalen, snarare innebär det att vi höjer kvaliteten eftersom vi har kameror långt ute på landsbygden så sparar vi tid då personalen inte behöver åka dit, säger Ulla Henriksson, socialchef Eksjö kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.