Foto: TT

Nu ska de som tigger få tak över huvudet

Uppdaterad
Publicerad

Socialnämnden i Jönköping beviljade idag Kyrkhjälpen pengar för att hjälpa EU-migranterna att få tak över huvudet i vinter. Men det blir inte den summa som man hoppats på.

Kyrkhjälpen hade ansökt om bidrag på 386 000 kronor. Pengar som ska gå till hyra av en lokal och till en föreståndare.

Under ett möte på tisdagen sa Socialnämnden i Jönköpings kommun ja till 100 000 kronor. Det handlar om ett verksamhetsbidrag för november och december månad.

– Vi är nöjda nu sedan kommer vi få göra en ny ansökan som gäller för januari, februari och mars nästa år och även för hösten 2017, säger Kjell Olsson på Kyrkhjälpen.

Akut situation

Redan under morgondagen ska Kyrkhjälpen träffas för att lösa boendefrågan. Just nu bor det runt 40 tiggare i Jönköping och kylan försvårar deras situation.

– Vi har en kyrkolokal i Jönköping som vi ska titta på under morgondagen, säger Kjell Olsson.

Kyrkhjälpen hade hoppats på att få ett bidrag på totalt 386 000 kronor, nu blev det inte så mycket pengar men enligt Kjell Olsson räcker det året ut. Han är nöjd med dagens besked eftersom förvaltningen tidigare gett avslag på deras förfrågan.

– Men politikerna i Socialnämnden ska ha varit eniga idag, säger han. 

Vi har sökt Socialnämndens ordförande, Ola Nilsson, i Jönköping utan att lyckas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer