Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Fridolf Eskilsson som är vd på Jönköping energi hur länge ö-driften räcker. Foto: Irma Hellman/SVT

Jönköping bland de första i landet med att producera krisel

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun är en av de första kommunerna i landet med att utveckla ett eget system för att rädda elförsörjning vid en kris. Om elen skulle försvinna under en period kommer ett särskilt system, kallat ö-drift, kunna hålla igång samhällsviktiga funktioner.

Jönköpings kommun har tillsammans med räddningstjänsten och Jönköping energi beslutat att säkra den lokala elförsörjningen vid eventuella kriser där elen är hotad. Ö-drift handlar om ett system som ska kunna försörja samhället med el i mindre områden även utan koppling till stamnätet.

Vattenkraft och kraftvärme

Det innebär att energibolaget ska kunna producera och distribuera tillräckligt mycket egen el för att hålla igång samhällets allra viktigaste funktioner som hälso- och sjukvården och VA-nät. Jönköping energi planerar att göra detta genom vattenkraft från Huskvarnaån och kraftvärme från Torsvik.

– Om vi har ett långvarigt bortfall av el från det överliggande nätet är det oerhört viktigt att ha detta. Hur stor sannolikhet det är för det kan man alltid spekulera i. Nu bedömer man i alla fall att det är superviktigt och vi hoppas kunna genomföra detta, säger Fridolf Eskilsson, vd på Jönköping energi.

I klippet berättar Fridolf Eskilsson hur länge ö-driften räcker.

Om det blir en elkris idag

Under hösten kommer energibolaget att prova systemet, och förhoppningen är att krisberedskapen blir verklighet 2024. Om det skulle ske ett bortfall av elen innan det finns reservkraftverk att distribuera el ifrån.

– Det man normalt sett gör vid bortfall av el är att ha reservkraftverk med små dieselgeneratorer som löser den lokala platsen. Räddningstjänsten är otroligt drivna i den här typen av arbeten, säger Fridolf Eskilsson.

Men om det redan finns reservkraftverk – varför behövs ö-drift?

– Ö-drift är nödvändigt som nästa steg. Det är inte säkert att reservkraftverken som finns idag räcker till  VA-systemet och värmesystemet omfattas inte ens – det ser vi är viktigt att kunna leverera, säger Fridolf Eskilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer