Erik Engwall tjänsteman och Susanne Wisen (KD) ordförande i miljö- och hälsonämnden invigen den nya lådan på Kungsgatan som ska mäta luften. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu ska luften i city mätas – bilister får rött eller grönt

Publicerad

Nu ska en luftmätarstation ge oss svar på hur mycket hälsofarliga ämnen vi får i oss då vi befinner oss i centrala Jönköping. Och vi kan snabbt se hur farlig luften är. Antingen lyser det grönt eller rött.

Kungsgatan är en av de värsta platserna i Jönköping för utsläpp av avgaser. Mätningar har gjorts länge, men den nya mätstationen i en container vid Kungsgatan ska förbättra arbetet. Här mäter man kvävedioxid, svaveldioxid, bensen och stoftpartiklar som är hälosfarliga.

Den nya  mätstationen gör att kommunen får mätdata kontinuerligt och dessutom kan alla som passerar se hur läget just för stunden är.

Mätstationen lyser normalt grönt, men när värdena överskrider målen för god luftkvalitet så ändras färgen till rött. Så är det normalt alltid i rusningstrafiken under morgon och sen eftermiddag, men kan även ske vid andra tillfällen.

– När man sitter i bilkö här och ser att mätstationen lyser rött kan man fråga sig vad man själv kan göra, till exempel någon gång lämna bilen hemma, säger Erik Engwall på miljö och hälsoskyddsförvaltningen.

Kan innebära åtgärder

Frågan är vad alla dessa data har för betydelse.

– Om vi ligger på för höga värden så måste kommunen ta fram en åtgärdsplan. Det skedde 2008 när luften på Barnarpsgatan hade för höga värden under lång tid, menar Susanne Wisen (KD) ordförande i miljö och och hälsonämnden.

Sådana åtgärder är till exempel sänkt hastighet eller sopning för att få bort partiklar.

En mindre mätstation sitter även uppsatt på Lantmätargränd på centrala väster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer