I klippet ovan får du veta vad som blir skillnaden framöver för de patienter i Jönköpings län som söker hjälp för sin smärta. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu ska patienter med smärta få bättre hjälp

Publicerad

Var femte svensk lider av svår kronisk smärta som många gånger leder till psykisk ohälsa, men nu ska sjukvården i Jönköpings län bli bättre på att upptäcka och ta hand om de här patienterna, bland annat genom ett ökat samarbete mellan olika aktörer.

– Det är en stor del av befolkningen som lever med smärta och det är ett stort lidande. Vi behöver ta ett samlat grepp för att stötta de här personerna, säger Ann-Britt Ekvall, processledare inom Region Jönköpings län. 

Bakgrunden till det nya arbetssättet är att patienter med långvarig smärta ofta har svårt att få rätt hjälp och slussas då mellan olika vårdinsatser. Dessutom kan smärttillståndet leda till beroende av olika läkemedel.

Bättre samarbete

Just nu arbetar Region Jönköpings län med en stor kunskapssatsning för de anställda. Personalen kommer erbjudas olika utbildningar om smärtproblematik och kommer också handledas i sitt jobb när det gäller de nya rön om sjukdomen som kommit på senare år.

Tanken är att samarbetet mellan premiärvården och den specialiserade vården ska utökas, berättar Ann-Britt Ekvall.

– Det här kommer ta ett tag och det måste det få göra. Man kan inte bara gå en utbildning en gång. Man måste få handledning också, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.