Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utbildningschefen för grundskolan i Jönköpings kommun menar att resursskolor nu är nödvändiga för att varje elev har rätt att lyckas i skolan. Hör henne berätta mer i klippet ovan. Foto: SVT

Nu återinförs resursskolan i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Grundskoleelever i Jönköpings kommun som har stort behov av särskilt stöd i skolan ska nu återigen få hjälp i särskilda resursskolor. Detta elva år efter att den här typen av kommunala skolor lades ned i kommunen.

– Det togs ett beslut då för att det fanns en tendens att eleverna fastnade i den miljön fast man hade kunnat komma tillbaka till sin vanliga skola. Nu ser vi att vissa elever har ett behov av att gå i en resursskola en längre tid, säger Charlotte Olsson.

Det var i mars 2011 som skolpolitikerna i Jönköping, trots protester från lärare, elever och föräldrar, beslutade att lägga ned flera resursskolor och istället startades resursenheter upp på elevernas hemskola.

Klar nästa läsår

Redan den här terminen har en mindre grupp elever i behov av särskilt stöd börjat på Fagerslättsskolan i Huskvarna. Från och med nästa läsår kommer de istället gå på Nordskogens skola i Huskvarna som nu renoveras för att kunna ta emot uppemot 25 elever från årskurs två till årskurs nio. Det är endast elever som har ett åtgärdsprogram som kan få sin utbildning på en resurskola.

Det finns redan liknande skolor i Jönköpings kommun men i privat regi.

Vill undvika att elever hamnar utanför

Nu öppnar alltså en ny skola, men grundskolans utbildningschef utesluter inte att det blir fler skolor i framtiden just för att säkra de här elevernas skolgång.

– Vi har elever som inte lyckas i skolan idag och då måste vi göra något annorlunda. 

Men var det fel av Jönköpings kommun att stänga ned resursskolorna?

– Jag tror det var rätt då. Sedan kanske man kunde gjort det på ett annat sätt, men de resursenheter som vi har idag är väl fungerande och de hade vi inte haft annars. De blir nu ett bra komplement.

En resursskola är:

Just begreppet resursskola återfinns än så länge inte i skollagen men finns ändå etablerat som begrepp för att beskriva en verksamhet som vänder sig till elever i behov av särskilt stöd och där behovet är mycket omfattande.

Från och med juli 2023 kommer det införas i skollagen.

Det är kommunen som beslutar om en elev ska placeras i en kommunal resursskola. Beslutet fattas efter ansökan av elevens vårdnadshavare, eller i vissa fall av elevens rektor.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.