Lars Persson, biomedicinsk analytiker, och Åsa Calmell, röntgensjuksköterska, med pet-CT-kameran på Länssjukhuset Ryhov. Foto: Mikael Bergström / pressbild

Nu slipper cancerpatienter remitteras till Linköping

Publicerad

Nu har den nya enheten för avancerad röntgen invigts på Länssjukhuset Ryhov. Den så kallade nuklearmedicinska enheten kommer bland annat bidra till att cancerpatienter slipper åka till Linköping.

Tekniken som används kallas pet-CT och innebär att radioaktiva isotoper injiceras i patienten. Med hjälp av dessa kan sedan exempelvis små cancerceller upptäckas i samband med skiktröntgen.

Tekniken har funnits i många år på landets universitetssjukhus och används bland annat vid misstanke om cancer i ändtarmen eller lungorna, men även i samband med infektioner eller demensutredningar. 

– Det är en stor glädje för oss. Vi kan med den här tekniken bättre karaktärisera tumörsjukdomar, före, under och efter behandlingen, säger Jesper Aagesen, hematolog som arbetar med blodsjukdomar, i ett pressmeddelande.

Viktigast efter behandling

Han menar att tekniken kanske är viktigast att använda efter själva behandlingen, för att se om den gett effekt.

– Ofta finns det något kvar, och här har vi god hjälp av den nya tekniken för att se om det är ärrvävnad, friska eller sjuka lymfkörtlar, så att vi vet om patienten behöver mer behandling eller inte, säger Jesper Aagesen.

Han fortsätter:

– Att undersökningarna nu kan göras på hemmaplan är helt enligt vår strävan till en bättre och mer jämlik cancervård.

Skickat till Linköping

Varje år har Region Jönköpings län skickat ungefär 400 länsbor till Linköping för att undersökas med pet-CT.

– Nu kan vi erbjuda våra patienter modern diagnostik. Vi vet hur mycket våra remittenter har önskat detta och hur glada våra patienter är som nu inte behöver åka till Linköping, säger Oskar Löfgren, verksamhetschef för röntgen, i pressmeddelandet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer