Räddningstjänsten är än så länge i uppstart och lär sig använda tekniken. Därför är det just nu bara åtta av de hundratal livbojar i Jönköpings kommun som utrustats med datachippet, som med elektroniska sensorer visar om de försvinner från sin plats..
– Vi har börjat placera datachipen på livbojar i centrala Jönköping, men framöver vill vi ha dem längre ut i kommunen, säger Gustav Hultegård, brandmästare i Jönköpings kommun.
Använder Lora-teknik
Datachippet som nu används för livbojar bygger på så kallad Lora-teknik. Teknik som har utvecklats för att användas på platser där det till exempel inte finns infraktstruktur som internet eller elektricitet.
Lora-tekniken har redan använts på olika sätt i Jönköpings kommun. Bland annat för soptömning och på parkeringsplatser används sensorer som skickar information när det är dags att tömma eller vilka parkeringsplatser som är lediga, enligt Jönköping energi.
– Ju mer Lora-nätverket byggs ut desto större möjlighet har vi att placera datachip i livbojar som ligger längre bort från de centrala delarna i Jönköping. Det vore väldigt bra för oss att bli signalerade om något händer långt bort, säger Gustav Hultegård.