Mullsjö SOK:s Lars Grehn skickar iväg Bengt Jansson på en digital orienteringsbana. I klippet ovan visar de hur det går till med kontrollerna i mobilen istället för skärmar i skogen. Foto: SVT

Ny app i mobilen underlättar orienteringsträningar

Publicerad

Mullsjö SOK är en av hittills ganska få orienteringsklubbar i landet som har tagit hjälp av ny teknik. Kontrollerna finns inte fysiskt i skogen, utan i en app i mobilen.

– Jag tror att det här kommer explodera, inom några år finns det nog tävlingar på det här sättet, säger Lars Grehn, ledare i klubben.

Det var en av klubbens medlemmar som fick nys om den norska hemsidan Usynlig. Där kan man ladda upp och lägga orienteringsbanor och sedan får man en karta med kontrollerna i en app. Just nu har Mullsjö SOK lagt upp 6-7 banor med digitala kontroller i skogarna runt orten.

– Du måste ju ha tillstånd för kartorna för att lägga upp dem, säger Lars Grehn.

Underlättar för tränare

Den stora fördelen är att det underlättar träningsmöjligheterna ganska rejält.

– Den som ordnar träningen slipper ju att placera ut kontroller och sedan plocka in dem.

Orienteringsbanorna kan också användas av allmänheten om de laddar ner appen.

Men hur tillförlitlig är gps:en när det gäller att visa var kontrollerna är?

– Det är klart att det kan diffa på några meter ibland och att man får gå runt en liten stund på platsen innan mobilen hittar kontrollen och spelar en låt. Men det utvecklas ju hela tiden.

Vad tycker du om melodislingorna som spelas när man hittar en kontroll eller går i mål?

– Det är ju inte Eagles direkt, men det får väl duga, skrattar Lars Grehn.

Ökat intresse för orientering

Han berättar att intresset för orientering är på uppåtgående igen och att föreningen i dag har ett 30-tal barn- och ungdomar i verksamheten. Men precis som i de flesta andra idrotter gör coronapandemin att det är paus i tävlandet och orienteringens stora flaggskepp Femdagars är inställt denna sommar.

Även Mullsjö SOK har fått ställa in en stor tävling, som de skulle arrangera i sommar.

– Det är ju tråkigt, men det är ju så det är. Vi kan ju i alla fall bedriva träning som vanligt, säger Lars Grehn.

I klippet i spelaren ovan ser du hur orienteringsappen funkar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.