Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Jane Broling Danielsson, verksamhetschef för Bra Liv Vetlanda mer om den digitala lungfunktionsmätaren. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Ny digital teknik ska hjälpa astmapatienter

Uppdaterad
Publicerad

De flesta med astma får emellanåt problem med andningen trots att de går på regelbundna kontroller. Men med hjälp av ny digital teknik kan de komma att slippa de tunga perioderna.

Region Jönköpings län genomför nu en pilotstudie med en ny digital lungfunktionsmätare. Patienten blåser i ett instrument som är kopplad till en app. Resultatet kommer direkt och patienten kan i samråd med läkare justera dosen medicin med en gång.  

– Det blir en annan frihet, du kan göra mätningen när du vill och du behöver inte boka en tid. Detta gör att du mår bättre för du får en balans i din medicinering, säger Jane Broling Danielsson som är Verksamhetschef på Bra Liv Vetlanda och Landsbro.

1 500 patienter ingår

Pilotstudien ska pågå i 1,5 år och 1 500 av länets cirka 37 000 astmapatienter kommer att ingå. Efter det görs en utvärdering för att se om alla astmapatienter i länet ska ha en digital lungfunktionsmätare. 

– Vi måste säkerställa att allt fungerar för patienterna, slår det väl ut kommer alla som vill använda den digitala lungfunktionsmätaren få göra det, säger läkaren Ulf Österstad som är chef för Bra Liv nära appen i länet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer