Ny EU-lag ska ge alla hästar en hemadress, berättar Sofia Wessman på Jordbruksverket. Foto: SVT

Ny EU-lag: Nu ska alla hästar få egen hemadress

Uppdaterad
Publicerad

Ingen vet exakt hur många hästar som finns i Sverige. Men nu ska hästarna, likt andra lantbruksdjur, registreras i syfte att minska och förebygga sjukdomar och smittspridning.

Arbetet med  Animal Health Law, som den nya djurhälsoförordningen heter, har pågått i fem år. Den 21 april träder den i kraft. Många regler har funnits tidigare men stöps nu om i en EU-gemensam form.

– Den här berör bara djurhälsa och smittskydd. I mångt och mycket är det samma regelverk som vi har haft, med en del nya inslag, säger Sofia Wessman, projektledare på Jordbruksverket.

Sofia Wessman är projektledare på Jordbruksverket Foto: SVT

Som en folkbokföringsadress

Syftet är bland annat att förebygga och snabbare spåra smittspridning vid sjukdomsutbrott.

Störst påverkan är det för hästnäringen när alla hästar nu ska registreras. Det är företrädare för anläggningen där hästen vistas som är ansvarig för att redovisa vilka hästar finns där, ungefär som en folkbokföringsadress. Om hästen flyttas i mer än 30 dagar måste en ny registrering göras.

– Det kan vara ett litet privat stall eller en ridskola. Men det är inte varje hästägare som behöver registrera. Om man har hästen inackorderad så är det den som driver stallet, eller anläggningen, som ska göra det.

Se mer om den nya lagen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.