Foto: SVT

Hästar som byter hage måste registreras om

Uppdaterad
Publicerad

Systrarna Roempke på Visingsö driver en hästanläggning med bland annat turridning, remmalag, uthyrning och försäljning. De har över 60 hästar som nu ska registreras.

Den nya Animal Health Law träder i kraft den 21 april. Det är en djurhälsoförordning som ska förebygga smitta och underlätta smittspårning för alla djur inom EU.

– Det är kort tid kvar innan den träder i kraft. Eftersom lagen inte är helt klar känns det lite oroligt att det kommer något nytt på sluttampen, säger Anna Roempke.

På gården finns det under vintern ett mindre antal hästar. Hästarna som används i turistverksamheten hyrs ut under vinterhalvåret.

– Vi har börjat registreringen på de vi har hemma nu, men det kommer snart fler, säger Sofie Roempke.

Hon har dessutom ansvar för gårdens importhästar för försäljning som nu kommer omges av nya och krångligare förfaranden.

Sommarhage registreras som egen anläggning

Båda systrarna tycker i grunden att förordningen är bra, men ser vissa delar som blir tokiga, som det faktum att två av deras sommarhagar ligger för långt ifrån gården och därmed måste registreras som egna anläggningar. Det innebär att om hästarna byter hage på sommaren så ska de också registreras om. Detta gäller dock enbart om hästen ska vistas på den andra anläggningen i mer än 30 dagar.

– Mer pappersarbete, säger Sofie Roempke, som också märker att många inte känner till att lagen snart är i bruk.

Hör systrarna berätta mer i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.