Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vilka tester som görs för att se om stress i arbetslivet har påverkat en persons hjärnfunktion och fysiska status. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Stress på jobbet kan försämra din hälsa när du blir äldre

Uppdaterad
Publicerad

Att för mycket stress är dåligt för dig på kort sikt är välkänt. Att ett stressigt arbete kan påverka dig långt senare när du blivit gammal har vi däremot inte vetat, förrän nu, tack vare en studie från Hälsohögskolan i Jönköping.

Ingemar Kåreholt är professor i gerontologi vid Hälsohögskolan i Jönköping och har länge forskat på ålderdom. Han har varit med i det 40-åriga projektet, inte sedan starten men under en längre tid.

– Det har varit en unik möjlighet att kunna studera personer över så lång tid och det ger oss också ett unikt resultat, säger han.

Studien har gått ut på att ett par tusen personer fått göra både kognitiva och fysiska tester under och efter sitt arbetsliv. Resultatet visar att stressen du upplever på jobbet har en påverkan på hur din kropp och hjärna fungerar många år senare, efter arbetslivet.

I klippet förklarar Ingemar Kåreholt vilka som presterat bäst i studien och vilken typ av jobb som påverkar dig minst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.