Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Om ett dygt halvår kommer den nya förskolan i Sävsjö stå klar. Foto: TT/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ny förskola byggs i Sävsjö: ”Det har varit ett tryck på förskolorna”

Uppdaterad
Publicerad
En ny förskola byggs nu i Sävsjö, ett projekt som kostar kommunen 40 miljoner kronor, det vill säga en stor del av kommunens budget. Den byggs för att barn ska få bättre lokaler att vistas i samtidigt som Sävsjö haft en tillväxt de senare åren.

I klippet ovan berättar Fredrik Håkansson (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Sävsjö om varför ett förskolebygge görs.

Sävsjö kommun räknar med att barnen kan flytta in i den nya förskolan i januari nästa år. Förskolan får fyra avdelningar samt ett tilllagningskök där mat kommer kunna lagas till alla förskolor i kommunen.

Nu ska femton lärare och fyra kockar rekryteras.

– Det finns även en möjlighet att bygga ut den här förskolan med två avdelningar till, då gör man det på höjden, säger Stefan Claesson, förvaltningschef på barn- och utbildning i Sävsjö kommun.

Giftfri förskola

Alla leksaker i den nya förskolan ska vara giftfria. Kommunen arbetar för att även de övriga förskolorna kommer att bli giftfria. 

– Det är oerhört viktigt att inredningen är giftfri, vi arbetar för att det här ska bli den klimatsmarta skolan som profil i Sävsjö, säger Stefan Claesson.

Varför är det så viktigt med en ny förskola?

– Kommunen har ju vuxit, vi känner att vi behöver bygga ut och vi vill vara attraktiva. Vi behöver se till att alla barn får plats i förskolan, det har varit ett tryck på förskolorna, säger Stefan Claesson.

I klippet nedan visar en förskola i Vaggeryd hur de arbetar med en giftfri miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Barnen på förskolan Växthuset i Vaggeryd leker inte med traditionella leksaker. Här används mest naturmaterial när temat är hållbar framtid Foto: SVT/Linda Mathillas

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer