Nu gäller en ny lag som innebär att polisen kan bötfälla vattenskoterförare som brutit mot hastighetsöverträdelserna. Foto: Johan Nilsson/TT/Arkivbild

Ny lag för vattenskotrar – men polisens resurser begränsar

Publicerad

Den första juli i år trädde en ny lag i kraft som gör det möjligt för polisen att på plats bötfälla vattenskoterförare som inte följer reglerna. Det kan till exempel handla om att förarna överträtt hastighetsbegränsningarna som Länsstyrelsen utfärdat i respektive farvatten.

Anette Östman Ottosson är kommunpolis i Växjö, hon tror att det kan bli svårt att övervaka fartsyndarna.

– Själva utförandet av en bot tar inte så mycket tid i anspråk. Däremot kan det ta lång tid att få in farkosten till strandkanten.

Anette är tveksam till om de nya reglerna hinns med att övervaka med dagens begränsade resurser polisen har att tillgå.

– Det handlar om prioriteringar och att vi har annat som kanske är viktigare, att det inte finns personal och resurser för dessa kontroller.

Busköringar i Munksjön

I Jönköping inträffade en incident i början av juni i år där två vattenskoterförare kolliderade med varandra på Munksjön. En av förarna misstänks för vårdslöshet i sjötrafik. Kort efter händelsen införde Länsstyrelsen en ny hastighetsbegränsning i delar av Munksjön.

Oavsett om polisen har resurser på plats eller inte, kommer den nya lagen underlätta arbetet med att lagföra vårdslösa vattenskoterförare direkt på plats, där 1 500 kronor är den lägsta summan.

– Då får vi en reaktion och de som bryter mot reglerna ser effekten direkt och kan sätta det i sitt samband, säger Nils Gustavsson, polisinspektör i Jönköping.

Ny lag nästa år

Från och med den första augusti nästa år träder ytterligare en ny lag i kraft. Då blir det obligatoriskt med ett förarbevis för att köra vattenskoter. Åldersgränsen på 15 år kommer fortsätta att gälla.

Glenn Mossblad är ordförande i Växjö skoterklubb som har ett 40-tal medlemmar. Han tror att det kan innebära fördelar med ett förarbevis.

– Jag tror att folk får lite mer sjövett och lär sig mer om vilka regler som gäller. Många har en ovana på sjön och riskerar att gå på grund, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.