Foto: Heiko Junge, TT

Ny skyddsjakt på varg efter lammattacken

Publicerad

Efter den senaste vargattacken nordost om Hestra på torsdagskvällen har länsstyrelsen beslutat om en ny skyddsjakt. Det gäller på en varg i delar av Gnosjö, Gislaveds, Vaggeryds och Jönköpings kommuner.

Fem lamm dödades, sex lamm skadades och två saknas efter den senaste attacken och länsstyrelsen bedömer att risken bedöms som stor för att angreppen kommer att fortsätta.

– Det faktum att det senaste angreppet skett i samma område och i relativ närtid till de tidigare angreppen, gör att vi misstänker att det kan vara en av de individer som tidigare angripit får som åter angripit får. Därför återupptar vi nu skyddsjakten som avslutades i augusti, säger Linda Andersson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Jönköpings län i ett pressmeddelande.

Vid nio tillfällen under sommaren angrep, dödades och skadades får i Gnosjö, Gislaveds, Vaggeryds och Sävsjö kommuner i Jönköpings län. Ytterligare angrepp inträffade även i Tranemo kommun i Västra Götalands län, inte långt från några av angreppen i Jönköpings län.

Skyddsjakten pågår fram till 26 oktober 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.