Foto: SVT

Ny vårdgaranti ska ge snabbare vård

Publicerad

Den som söker vård har numera rätt till medicinsk bedömning inom tre dagar av legitimerad medarbetare på en vårdcentral. Tidigare var det fem dagar i Region Jönköpings län.

Den nya vårdgarantin infördes nationellt från 1 januari i år. Tidigare har vårdgarantin gällt läkarkontakt. Nu är det istället en garanti om medicinsk bedömning av legitimerad personal – alltså läkare, sjuksköterska, sjukgymnast/fysioterapeut, arbetsterapeut eller psykolog, samt även kurator.

– Den nya vårdgarantin gör att alla våra professioner räknas i vårt breda register av medicinska kompetenser, säger Göran Runesson, verksamhetschef för Nässjö vårdcentral i ett pressmeddelande.

Han är operativt ansvarig för införandet av den nya vårdgarantin på vårdcentralerna i Region Jönköpings län.

Behöver inte innebära besök

Den medicinska bedömningen kan ske vid ett besök på vårdcentralen, genom en telefonkontakt eller som ett digitalt vårdmöte.

– Det är viktigt att vårdgarantin är en garanti om medicinsk bedömning, inte besök, betonar Göran Runesson.

– Vår utmaning är att klara vårdgarantin på tre kalenderdagar och samtidigt räcka till för de kroniskt sjuka där vi behöver göra uppföljningar av bland annat insatta behandlingar. Här behövs det mer digitala lösningar, vilket är ett utvecklingsarbete som pågår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer