Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kommenterar åklagaren de alternativa rubriceringar som tingsrätten har att ta ställning till. Foto: Addam Ihse/TT

Åklagaren: Ovanligt att det är så många rättsmedicinexperter

Uppdaterad
Publicerad

Nye åklagaren Thobias Wilhelmsson fick svara på många frågor från media när första dagen i hovrätten i Tovefallet avslutades i Göta Hovrätt i Jönköping på onsdagen. Bland annat kring det fokus som kommer ligga på hur Tove dog.

– Det är naturligt, men det är ovanligt att det är så många rättsmedicinexperter kallade, säger han.

På tisdag ska fyra nya vittnen höras, samtliga om dödsorsaken.

I klippet kommenterar åklagaren de alternativa rubriceringar som hovrätten har att ta ställning till.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Thobias Wilhelmsson fick frågor om hur inläst han är på fallet. Han hävdar att han är väl insatt, eftersom han arbetat på Åklagarkammaren sedan i februari.

– Det är inte konstigt att en annan åklagare håller i ett mål i rätten, även om det inte är jag som lagt fram åtalet.

Tuff dag för 19-åringen

19-åringens försvarsadvokat Peter Gillberg säger att dagen har varit tuff för hans klient när allt nu rullas upp igen, men han ser fram emot att hovrätten nu ska pröva fallet.

– Det finns goda förhoppningar för en ändrad dom, säger han.

Åklagaren har under dagen lagt fram ny bevisning i form av en utökad analys av de tilltalades telefoner, men försvarsadvokat Peter Gillberg menar att den snarare stärker hans klients version om att hon sovit.

Telefonen tänds i fyra sekunder

– Den visar att skärmen på hennes telefon tänts under fyra sekunder. Det krävs ingen aktiv åtgärd för det, utan det kan handla om hon rör sig just då, kanske för att hon hör något som pågår i lägenheten.

Förhandlingarna pågår i flera dagar och avslutas den 12 oktober. Resten av denna vecka kommer hovrätten ta del av de förhör som hölls i tingsrätten i slutet av mars.  Då medverkar inte parterna i målet och den är inte heller öppen för allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Mer i ämnet