Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad ska du göra med trädgårdsavfallet i stället och hur blir det egentligen med majbrasorna? Hör Milla Sundström, handläggare på Naturvårdsverket i videon. Foto: Edvin Lundqvist/SVT, TT

Nya EU-regler förbjuder eldning av trädgårdsavfall på tomten

Uppdaterad
Publicerad

Om du är en av dem som brukar bränna allt avfall efter vårstädningen av trädgården kan du behöva tänka om. Enligt ett nytt EU-direktiv ska avfallet nu komposteras eller lämnas till en avfallsstation. De nya bestämmelserna innebär också att man inte får elda valborgsmässoeld utan dispens från kommunen.

Från och med årsskiftet finns det ett EU-direktiv att bland annat bioavfall i först hand ska materialåtervinnas. Detta innebär att kvistar och annat trädgårdsavfall ska sorteras från annat avfall och komposteras eller lämnas på någon av kommunens sortergårdar.

– Bestämmelserna trädde i kraft 1 januari i år och handlar egentligen om återvinning. Att man inte får elda upp avfallet blir en indirekt effekt, säger Milla Sundström, handläggare på Naturvårdsverket.

Jönköpings kommun går nu ut och informerar invånarna för att husägarna ska känna till regelverket.

– Miljö- och hälsoskyddskontoret arbetar i detta nu med att ta fram underlag och rutiner för att kunna hantera frågor om undantag och för att kunna bedöma i vilka situationer vi har möjlighet till att ge dispens från förbudet om eldning, säger Malin Grahn, enhetschef på miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun.

Det här gäller för valborgsmässoeld

Det finns möjlighet att ge dispens från förbudet, om eldningen sker i samband med offentliga tillställningar som till exempel majbrasor på Valborgsmässoafton och om eldningen görs utan risk för olägenhet för hälsa eller miljön.

– För att göra upp valborgsmässoeld måste man idag anmäla det till räddningstjänsten. Vi kommer därför att kontakta dem som redan har gjort en sådan anmälan för att kunna ge dispens för i år. Nästa år har vi hunnit att samordna oss med räddningstjänsten och kommer då att ha ett tydligt tillvägagångssätt för att ansöka om dispens för valborgsmässoeldar, säger Malin Grahn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.