Nya hyresrätter riskerar bli dyrare – byggkostnaderna har fördubblats

Uppdaterad
Publicerad

Nyproducerade hyresrätter, som kan kosta drygt 10 000 kronor i månaden, riskerar att bli dyrare när det statliga investeringsstödet nu avvecklats. Samtidigt har kostnaden att bygga ökat med 120 procent från år 2011 till 2021, enligt Vätterhem.

Investeringsstödet var en viktig pusselbit för Vätterhem och Junehem i en tid då byggkostnaderna ökat kraftigt. På kort sikt kommer nyproducerade hyresrätter att bli ännu dyrare i Jönköpings kommun.

– Det finns ingenting annat som fått en så kraftfull ökning som byggkostnaderna, säger Raymond Paska, vd Vätterhem.

Nyproducerade hyresrätter kan idag kosta nästan dubbelt så mycket att hyra jämfört med Vätterhems befintliga bestånd.

Svårt att hyra nyproduktion på Österängen

Det finns en ambition att bygga nytt i socioekonomiskt svaga områden, något som gjorts på Kungsängen strax öster om Österängen. Samtidigt är det många som bor och vill bo i stadsdelen som inte har råd att hyra.

– Vi är glada och stolta över att någonstans mellan fyrtio och femtio procent är befintliga hyresgäster som flyttar in i nyproduktion, vilket innebär att det blir en begagnad lägenhet ledig till lägre hyra, säger Raymond Paska.

Vätterhem berättar att de nu kommer behöva tänka nytt vid nyproduktioner eftersom kostnaderna är för höga, se mer om det i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.