Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nya jägare får under ett år jaga på marker i Hokaskogen för att testa på hur det är. Samtidigt kan de ta reda på om det är värt att lägga de pengarna som jaktmarker kostar idag. Foto: SVT/Charlotte Göransson

Nya jägare upplever jaktåret utanför Hok

Publicerad

Under ett år får nyexaminerade jägare chansen att prova på ett helt jaktår. Ett sätt att ge intresset en ärlig chans och samtidigt skaffa sig erfarenheter.

På många håll runt om i landet är det svårt för jägare att hitta jaktmarker. Från och med nu i höst låter det statliga skogsbolaget Sveaskog nya jägare jaga ett år på deras marker utanför Hok. Och med mer erfarenhet tror ledarna att de blir mer välkomnade i ett jaktlag efter årets slut.

– De här som nu får uppleva ett helt jaktår, blir i bästa fall, kanske efterfrågade, säger Stellan Eriksson som är jaktledare för Lyckans jaktlag.

”Vill att de ska fråga”

Tillsammans med fyra erfarna jägare fick de tiotalet premiärjägarna göra sin första älgjakt i veckan. Stellan Eriksson menar att det finns flera fördelar med att större delen av laget är nya.

– Vi lägger informationen på deras nivå, ger dem utrymme och vill att de ska fråga, berättar han.

Mer än bara jakt

Året kommer inte bara innehålla jakt utan också förberedelser, så som underhåll av jakttorn

– Men framförallt är det den sociala biten, säger Stellan Eriksson och menar att den får en stor roll när viltstammen minskar.

– Den stora behållningen är kanske jaktkamraterna, pausen, förberedelserna och att grilla en korv tillsammans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer