Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Anders Elfström, avdelningschef på Jordbruksverket, vad det finns för risker om kattägare inte id-märker sin katt. Foto: SVT

Nya lagen om märkning av katter – ställer krav på kattägare

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen klubbades den nya lagen igenom som innebär att katter behöver id-märkas och ägare registreras till sin katt. Grunden till lagen är att höja kattens status men myndigheterna hoppas också att det leder till färre hemlösa katter.

– Märk er katt! Registrera den för då får ni tillbaka katten om den springer bort, säger Anders Elfström, avdelningschef på Jordbruksverket.

Från och med den 1 januari  2023 blir det olagligt att inte id-märka sin katt. Men det är först från och med den 2 januari som kattägare kan göra det ena av två steg i processen – nämligen att registrera sig som kattägare på myndighetens hemsida.

– Katter behöver samma goda omvårdnad som hundar och det är något som inte fungerar i dag, säger Anders Elfström.

I klippet berättar Anders Elfström vad det finns för risker om kattägare inte id-märker sin katt.

Över 100 000 hemlösa katter

I dag lever ett stort antal katter i Sverige utan hem. Ofta har de sprungit bort eller blivit övergivna av sina ägare. Då det inte har varit obligatoriskt att chippa sin katt tidigare så vet man inte det exakta antalet, men enligt Jordbruksverket är det fler än 100 000 hemlösa katter per år.

Enligt Anders Elfström är den nya lagen förhoppningsvis en del i lösningen på det problemet.

– Lagen gör det enklare för katter att återföras med sin ägare men också att ta hand om omärkta katter bättre. Om de inte är märkta finns det andra som kan ta hand om dem till exempel katthem som sedan kan hjälpa till att föra katterna till nya hem, säger Anders Elfström.

Påföljder för kattägare som inte id-märker sin katt

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och har ansvar för att lagen om märkning och registrering efterlevs. Det är också länsstyrelsen som fattar beslut om eventuella åtgärder. Det handlar i första hand om att informera kattägaren om att id-märka och registrera sin katt i Jordbruksverkets register.

Om katten förblir omärkt och/eller oregistrerad kan länsstyrelsen förelägga om vite. Det vill säga att kattägaren kan få böter om inte lagen efterlevs.

Källa: Jordbruksverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.