Nya parkeringszoner ger tomma gator

Publicerad

För en dryg vecka sedan införde Jönköpings kommun parkeringsavgifter i områden som tidigare varit avgiftsfria. Gatorna på Bäckalyckan, som tidigare varit ett populärt parkeringsområde för många som arbetar i centrala Jönköping, står nu nästan helt tomma.

– Det har varit ett högt tryck där, så det var motiverat att införa avgifter, säger Reimer Selero, parkeringsansvarig på Jönköpings kommun.

Men det är ännu för tidigt att säga att de tomma gatorna på Bäckalyckan kommer att bestå.

– Det tar ett par månader innan vi kan se vad det får för effekt. Efter ett tag går en del tillbaka till sina gamla parkeringsmönster.

Gatorna gapar tomma

På Bäckalyckevägen och gatorna runt omkring har det tidigare varit svårt att hitta parkering. Den senaste veckan har gatorna gapat i stort sett tomma. Numera är alla gator nedanför Stadsparken avgiftsbelagda.

– Äntligen, säger Leif Rostedt, som bor i området. Det ser mycket trevligare ut nu.

Utanför hans port har kommunen målat ett stort kryss på gatan.

– Det tog tid innan vi fick det. Innan kunde folk parkera hur som helst och blockera min port en hel dag utan att ens få böter. Det var väldigt få kontroller innan. Jag hoppas det blir bättre nu.

Nya resevanor

Under veckan har trycket på Juneparkeringen ökat, från att ha varit nästintill full till att vara helt full. Där är det samma avgift som på Bäckalyckan. I centrala Jönköping finns fyra olika avgiftszoner där kostar mellan 8 kronor och 16 kronor i timmen att parkera.

Men vart har alla bilar tagit vägen?

– Ja, det undrar vi också. Men en del har kanske lagt om sina resevanor och samåker eller cyklar till jobbet nu, säger Reimer Selero.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.