Nyanlända skapar jobb åt studieförbunden

Uppdaterad
Publicerad

Strömmen av nyanlända ger just nu gott om uppdrag för många studieförbund i länet. Ett av dem är Medborgarskolan i Värnamo som nyligen började utbilda ensamkommande barn, som ännu inte fått plats i skolan.

– Jag tänker inte på svårigheterna. Vi behöver lära oss det svenska språket, säger Enaya Tullah som har flytt från Afghanistan.

När SVT besöker Medborgarskolan i Värnamo får pojkarna bland annat lära sig mer om vad de olika kroppsdelarna heter. Varje förmiddag i veckan kommer ett 20-tal ensamkommande flyktingpojkar hit för att läsa svenska och samhällskunskap, det i väntan på att de ska få börja i skolan.

I Värnamo bor just nu 110 ensamkommande flyktingbarn. Det är betydligt fler än kommunen hade beräknat. Pojkarna som SVT möter är alla från Afghanistan. De är mellan 15 och 17 år gamla och har bott i Värnamo allt från några dagar till veckor och månader.

De väntar på att få börja skolan, men det kan ta tid och därför tog kommunen nyligen kontakt med studieförbunden för att få hjälp med att sysselsätta barnen under tiden.

”Verkligen meningsfullt”

– Vi ger killarna något meningsfullt att göra och de kommer snabbt in i samhället. Svenska är det viktigaste verktyget för att integreras, säger Sara Holmberg på Medborgarskolan.

– Det är verkligen meningsfullt att vara här, säger Enaya Tullah.

Som mest i höstas kom det tio ensamkommande barn i veckan till Värnamo. Betydligt fler än beräknat, vilket har gjort att kommunen inte hunnit med. Idag kommer det ett i veckan, men fortfarande måste alltså kommunen ha studieförbundens hjälp med att få in de nyanlända i det svenska samhället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer