Oscar Sundling-Wallin och Hanna Schön är två av skådespelarna i Spelman på taket. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Nypremiär på Spira: Spelman på taket

Uppdaterad
Publicerad

Idag har Spiras uppsättning av Spelman på taket nypremiär. 2016 sågs den av 8 000 personer. När föreställningen nu sätts upp igen är halva ensemblen ny.

– Det handlar om unga människors uppbrott, det handlar om kärlek och det handlar också om en politisk situation som vi upplever om och om igen, säger Staffan Aspegren, regissör och teaterchef.

Spelman på taket är en amerikansk musikal från 1964 som utspelar sig i en judisk bosättning i Tsarryssland 1905. Huvudpersonen Tevje blir överraskad när döttrarna vill gifta sig med män som inte valts på ett traditionellt sätt.

– Jag spelar Tzeitel som inte vill gifta sig med slaktarns dotter utan med skräddaren Motel som hon är kär i, berättar Hanna Schön.

Vad kommer du att tänka när du går in på premiären?

– Jag kommer att tänka ”äntligen, nu är det dags att dela det här med publiken”. Det är dem vi längtar efter nu, säger Hanna Schön.

– Jag kommer att känna en pirrighet, men också en otrolig stolthet över föreställningen, säger Oscar Sundling-Wallin som spelar Motel.

Många lokala skådisar

40 artister är redo att möta publiken i föreställningen som spelas under november och december. I årets föreställning deltar många lokala skådespelare.

– Det betyder ju mycket för vårt självförtroende att vi känner att vi mäktar med att göra det här, för det är ju en ganska stor uppsättningen, säger Staffan Aspegren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.