Emmie Eklöf och Oskar Brunskog fick efter sommarens audition varsin roll i Spelman på taket. Premiär på lördag! Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Spelman på taket tillbaka på Spira

Uppdaterad
Publicerad

Nu återkommer musikalen Spelman på taket till Spira i Jönköping. Emmie Eklöf och Oskar Brunskog är två av de många barn och unga som i juni var på audition. Nu är det premiärdags.

– Jag var jättenervös och hes på audition. Så när jag blev uttagen blev jag så lycklig att jag sprang fem varv runt huset, säger Oskar Brunskog, som spelar en av de yngsta sönerna.

Spelman på taket är en amerikansk musikal från 1964 som utspelar sig i en judisk bosättning i Tsarryssland. Huvudpersonen Tevje håller på traditionerna och då blir det besvärligt när döttrarna vill gifta sig med män som inte valts på ett traditionellt sätt.

– Det bästa med att spela musikal är att få sjunga, dansa och spela med alla fina människor, säger Emmie Eklöf, som spelar den näst yngsta systern.

Emmie Eklöf tycker musikal är jättekul och att det känns som att det är hennes grej. Oskar Brunskog är inne på samma tanke.

– Jag går på sång och på teatar och har tidigare gått på dans. Det känns som min typ av grej. Jag gillar det, säger Oskar Brunskog, som gärna skulle ha det som jobb i framtiden.

Beröm till de unga

De unga skådespelarna i Spelman på taket får mycket beröm från både de vuxna skådespelarna och regissören.

– De här barnen är helt fantastiska. Det mer så att de håller ordning på oss. De kommer förberedda och tillför en jättestor energi, säger Staffan Aspegren, regissör för föreställningen och teaterchef på Spira.

– De är sådana glädjespridare och är så duktiga, säger Hanna Schön, som spelar Tzeitel.

En scen ur Spelman på taket på Spira i 2019 års version. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Premiären är lördag den 9 november. 40 artister med hel orkester är beredda att möta publiken. Det är tre år sedan sist. 2016 såg 8 000 personer Spelman på taket på Spira. Nu är halva ensemblen ny. Sceneriet är detsamma, men med nya skådespelare blir föreställningen lite annorlunda, menar Staffan Aspegren.

Ett reportage med de vuxna skådespelarna och regissören kommer på svt.se/jonkoping under lördagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.