Malin Begnér, smittskyddsläkare i Jönköpings län bekräftade på fredagskvällen att ytterligare ett fall av Corona har upptäckts i Jönköping. Foto: TT/SVT

Nytt bekräftat fall av coronaviruset i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare ett fall av coronaviruset har bekräftats i Jönköping. Det gäller en man i 50-årsåldern från Jönköpings län som återvänt till Sverige efter besök i norra Italien.

– Vi tror att han haft mycket få kontakter, även under resan hem till Sverige, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér.

Mannen landade i Sverige den 24 februari efter en resa till norra Italien. Den 25 februari kontaktade han infektionskliniken i Jönköping där han sedan provtogs dagen därpå.

– Han återvände sedan hem, med uppmaningen att hålla sig hemma isolerad i väntan på provsvar. Han hade, och har fortfarande, milda symptom, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér.

Under fredagseftermiddagen kom beskedet att provet var positivt.

– Han vårdas nu på infektionskliniken medan vi arbetar med smittspårning där vi kartlägger alla hans kontakter. Vi tror dock att han haft mycket få kontakter, även under resan hem till Sverige.

Ingen koppling till tidigare fallet

I slutet av januari kom det första fallet av coronavirus i Sverige i just Jönköping. Den man som nu insjuknat ska inte ha någon koppling till det fallet, säger Bengnér. Samtidigt var det inte oväntat att ytterligare fall skulle dyka upp i länet.

– Detta fall  har ingen koppling till vårt första fall i januari. Det var inte oväntat att vi skulle se ytterligare enstaka fall som smittats utomlands. Det har vi varit beredda på, säger Malin Bengnér.

Begnér vill på fredagen inte kommentera hur den kvinna som upptäcktes med smittan i januari mår, detta med hänvisning till patientsekretessen. Enligt de senaste uttalanden som gjordes så mådde kvinnan bra och man räknade med att hon skulle bli helt frisk.

Med flera nya fall i Sverige under fredagen är det ny totalt elva personer som är smittade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.