Foto: Hasse Holmberg / TT

Nytt eldningsförbud införs i länet

Uppdaterad
Publicerad

Det torra vädret medför att ett nytt eldningsförbud införs från och med fredag klockan 12.00 i Jönköpings län och i Ydre kommun.

Eldningsförbudet innebär att det blir förbjudet att elda i naturen utanför särskilda grillplatser och det blir också förbjudet att använda fyrverkerier eftersom de kan antända skog och mark.

Länsstyrelsen rekommenderar även att inte röka i skogen och att undvika arbete med maskiner som kan orsaka gnistor. Räddningstjänsten uppmanar de som ändå måste utföra sådant arbete att ha tillgång till släckutrustning och utföra särskild bevakning efter dessa typer av arbete.

Även under maj rådde ett eldningsförbud i Jönköpings län på grund av värmeböljan och sedan torkan kom tillbaka är det nu hög brandrisk igen.

Förbud mot öppen eld

Det är förbjudet att göra upp alla former av öppen eld utomhus tills dess att förbudet är upphävt. Sprit- eller gasolkök är tillåtna att använda, förutsatt att försiktighet iakttas.

Då eldningsförbud råder är grillning tillåtet förutsatt att försiktighet iakttas och att:

· grillning sker med kol eller engångsgrill vid särskilt iordningställda grillplatser likt de kommunen erbjuder.

· grillning sker i villaträdgårdar eller motsvarande med grill (kol-/gas-/el-) eller engångsgrill om brandspridning kan uteslutas.

Mer information hittar du här: 

· Lokal räddningschef och respektive kommuns hemsida

· Hemsidan för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap http://www.msb.se

· Hemsidan för Sveriges Meteorologiska och hydrologiska institut http://www.smhi.se

·         Hemsidan för Länsstyrelsen i Jönköpings län http://www.lansstyrelsen.se/jonkoping

·         SOS Alarms automatiska telefonsvarare 036-16 85 22

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.