Nytt förslag: Kan få cykla mot enkelriktat

Publicerad

Cyklister i Jönköping kan få köra mot enkelriktat på några gator framöver. Nästa veckan ska politikern i stadsbyggnadsnämnden ta ställning till medborgarförslaget.
– Vi vill göra Jönköping till en cykelkommun, särskilt de centrala delarna av staden, säger Anders Samuelsson (C) som är ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Det var Jönköpings-Posten som var först med att berätta att det i ett medborgarförslag föreslås att cyklister ska få cykla mot enkelriktat på fem gator på Väster i Jönköping.

Tjänstemännen föreslår att detta införs på tre gator: Skolgatan, F.E. Elmgrens gata och Trädgårdsgatan i centrala Jönköping.

– Principiellt är vi för detta. Det är ett led i att underlätta för cyklister att ta sig fram, säger Anders Samuelsson.

”Bilisterna börjar vänja sig”

Han sitter även i styrelsen för Svenska cykelstäder som är en förening bestående 21 kommuner som säger sig sig vara riksledande inom vardagscykling.

– Att cyklister kan köra mot enkelriktat har fungerat bra säkerhetsmässigt i Stockholm som har haft det ett tag. Jag tror att bilisterna börjar vänja sig med att det finns cyklister i stadskärnan.

Tydligt uppmärkt

Den 15 juni ska nämnden behandla medborgarförslaget. Samuelsson betonar att det måste vara tydligt uppmärkt för såväl bilister som cyklister vad som gäller, för att det inte ska råda några missförstånd.

Finns det inte en risk för att cyklister uppfattar de här reglerna som att det är fritt fram att cykla överallt i stan, oavsett trafikregler?

– Långsiktigt arbetar vi med att separera cyklister och gående för vi vet att det kan bli en kollision mellan de här grupperna. Men trafikreglerna gäller och de är viktiga även för cyklisterna, säger Anders Samuelsson.

För smalt

Han säger att det i dag kan vara för smalt på många gator för att tillåta att bilar ska kunna köra i båda riktningar, men att det kan fungera för cyklister. Avsikten är också att minska bilåkandet och att fler cyklar.

Kan det bli tal om ännu fler gator än de tre som nu har föreslagits?

– Det finns behov av att binda samman staden på ett bättre sätt för cyklister, och detta kan vara en del i det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer