I klippet ovan berättar byggnadsvårdaren Robert Danielsson bland annat om hur ödehus tidigare inte ansågs fint att sälja. Foto: Maja Flygt/SVT

Ödehus har blivit klickmagnet på bostadssajter

Publicerad

Intresset för att ta över ett så kallat ödehus växer sig allt starkare. Byggnadsvårdaren Robert Danielsson menar att en förklaring är pandemin men också en längtan ut på landet.

– Intresset är enormt och vi vet att det finns väldigt många tomma hus där ute, säger han.

Mörkertalet när det gäller obebodda fastigheter är stort, enligt Robert Danielsson. I Jönköpings län uppskattas det finnas någonstans mellan 8 000 och 15 000 hus som skulle kunna bli permanentbostäder.

”Kan vara ruckel”

Den siffran baseras på andra kommuner som inventerat antalet ödehus, enligt Danielsson.

Corona Jönköping

– Det kan vara ruckel men det kan också vara hus som står tomma för att det finns en släktfejd exempelvis.

För några år sedan skapade Robert Danielsson en facebookgrupp för personer som valt ta över ett ödehus – idag har gruppen närmare 29 000 medlemmar.

Ökad livskvalité

Pandemin med ett förändrat arbetssätt är en förklaring till att intresset ökat, enligt Danielsson, som hjälper folk att hitta ödehus.

– Sen är det också att kunna själv. Att se baksidan av det här urbana stressade livet till en sådan här gemytlig idyll där fåglarna kvittrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet