Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigare föreståndare för Wettershus retreatgård, Rosie Gard, berättar i klippet om hur regelbundna retreater hjälpt henne i vardagen. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Stort intresse för att åka på tyst retreat

Uppdaterad
Publicerad

Retreatgården Wettershus har sett ett ökat intresse för sina retreater de senaste åren. För höstens retreater finns endast ett fåtal platser kvar.

– Jag tror att många människor inte mår bra av det höga tempot i samhället. Det tror jag är en orsak till att människor söker mer stillhet och tystnad, säger Rosie Gard, tidigare föreståndare för gården.

Retreatgården Wettershus ligger ett par mil norr om Jönköping, den har funnits sedan 1966 och är landets näst äldsta kristna retreatgård. Det är endast Berget i Rättvik som funnits längre. Retreatgården drivs av en stiftelse med representanter från Svenska kyrkan, Katolska kyrkan och flera frikyrkor.

– I höst har vi endast ett fåtal platser kvar. Vi är ju en ganska liten retreatgård som kan ta emot tolv gäster, säger nytillträdda föreståndaren Emma Thorén.

Ökat intresse på senare år

Hennes företrädare Rosie Gard, som lett verksamheten de senaste åtta åren, vittnar om ett ökat intresse för att komma på tyst retreat under hennes tid som föreståndare.

Gården anordnar kristna retreater, men det är inget krav att ha en kristen tro för att komma dit.

– Nej, det är det inte. Vi frågar inte om det, säger Emma Thorén.

Retreatledarna kommer från olika kristna kyrkor och deltagarna har gemensamma samlingar med bön och meditation. De kan också få enskild vägledning om de önskar det.

Under sin vistelse här äter man måltider tillsammans med andra under tystnad. Är det svårt?

– Det kan vara lite ovant i början, men deltagarna brukar vänja sig fort, säger Emma Thorén.

I klippet ovan berättar Rosie Gard om hur regelbundna retreater har hjälpt henne i vardagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.