Tanken med Barnahus är att samla alla myndighetspersoner på ett ställe, på så sätt slipper barnen åka till olika platser. På Barnahuset samverkar polis, åklagare, socialtjänst, barnmedicin samt barn- och ungdomshälsan. Finns en misstanke om misshandel eller sexuella övergrepp mot barn och ungdomar sker en samverkan på Barnahus.
Ökat tryck den senaste tiden
Under 2019 fick 385 barn hjälp. I år har 221 barn skrivits in, bara under första halvåret.
– När vi får in mer barn så innebär det att vi upptäcker fler barn. Vi jobbar ju för att ha fler ärenden för att vi ska nå ut till fler barn. Varje barn som blir misshandlad eller utsatt för sexuellt övergrepp är ju ett misslyckande så klart. Men att vi har höga siffror beror ju på att vi når många barn i länet, säger Petra Tingsvik, samordnare Barnahus Jönköpings län.
Kan det var så att coronapandemin har bidragit till ökningen?
– Vi kan i nuläget inte säga att det beror på corona. Men det behöver ju inte betyda att det är så. Det kan var så att vi upptäcker det först om ett halvår eller ett år, när barn berättar för oss vad de varit med om. Vi vet att det finns en risk att våldet ökar i hemmet när folk blir av med jobbet och fler spenderar mer tid i hemmet, säger hon.