Ex-kriminelle Anders Adali menar att inbrottstjuven i första hand väljer hus utan larm, medan försäkringsbolagen är mer oense om detta. Foto: SVT

Oklart hur mycket ett larm hjälper

Uppdaterad
Publicerad

Hjälper ett larm eller inte? Någon oberoende statistik finns inte. Klart är att även villor med larm drabbas, men de flesta försäkringsbolag uppger att det är vanligare att villor utan larm utsätts för inbrott.

– Det vi vet är att ett larm förkortar tiden för tjuven att vistas i huset, eftersom han vet att väktare kan vara på väg och att grannar kan höra larmet, säger Lina Nilsson på Stöldskyddsföreningen.

LÄS MER: Så skyddar du dig mot inbrott i höstmörkret

– Larm är ett bra komplement, men det viktigaste är att man har ett starkt skalskydd och grannsamverkan.

Ett starkt skalskydd innebär enligt Lina Nilsson certifierade lås, inte bara på entrédörr utan också på fönster och altandörr.

– De flesta inbrott sker via altandörren, sällan via ytterdörren eftersom den oftast har bättre lås, säger Lina Nilsson.

En annan viktig sak är att en låst dörr inte ska gå att öppna från insidan. Detta för att göra det svårare för tjuven att bära ut stöldgods.

Olika uppfattningar

Det finns olika uppfattningar om hur mycket inverkan ett larm har för att avskräcka tjuven. Många försäkringsbolag, men inte alla, har en rabatt på premien för dem som har larm. Samtidigt finns många enskilda vittnesmål från tjuvar som säger att de självklart väljer hus utan larm.

– Sätt hellre klistermärken om larm än inte, säger f d inbrottstjuven Anders Adali i Kanal 5:s Breaking News.

LÄS MER: Försäkringsbolag tar bort rabatt för villalarm

Han menar att effekten av larmet förstås beror på hur centralt eller öde huset är beläget – det vill säga hur lång tid det kan tänkas ta för väktare att ta sig dit. Det har tjuven förstås koll på. Anders Adali gör nu andra säsongen av programmet ”Stoppa Tjuven” om inbrott på uppdrag av Stöldskyddsföreningen, program som publiceras av Aftonbladet TV.

Väljer tjuven bort larmade hus?

Det man vill veta är ju om tjuven verkligen väljer bort hus för att det är larmat, men det blir nästan omöjligt att ta reda på eftersom det krävs att du skulle kräva svar från en stor mängd gärningsmän från en mängd inbrottstillfällen för att vara tillförlitlig och någon sådan undersökning har inte gjorts.

I Värmland gjordes i september tolv inbrott på fyra dagar. Flera av husen hade larm, men tjuvarna verkar ha haft god kännedom om larmen och hur man undviker dem.  I de larmade husen rörde sig tjuvarna bara rört sig i rum som saknade larmsensorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.