Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olena har nu varit i Jönköping med sin dotter Solomiia Domkina i ett drygt halvår. Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

Olena från Kiev: ”Mitt liv är satt på paus”

Publicerad

Det har gått lite drygt ett halvår sedan vi träffade Olena Domkina. Då hade hon just kommit till Sverige efter att ha flytt från Kiev med sina tre döttrar och en hund. Kriget var bara dagar gammalt och Olena visste inte vilken veckodag det var, bara att det var dag femton av kriget.

Yngsta dottern Solomiia går i förskoleklass på Torpaskolan. När Olena kommer för att hämta rusar dottern snabbt förbi. Det ska just serveras mellanmål.

– Hon tycker att jag kommer och hämtar för tidigt, säger Olena och ler.

En stund senare, med smörgås i magen, kommer Solomiia springande mot sin mamma.

– Jag älskar min skola, säger hon.

I klippet ovan hör du bland annat Solomiia berätta på svenska vad dagens höjdpunkter varit.

Har boende och jobb

Den äldsta dottern, som är i övre tonåren, har fått jobb och mellandottern går på gymnasiet. Hon har också fått ett extrajobb på en snabbmatsrestaurang och kan bidra till familjeekonomin.

Olena arbetar som engelsklärare på distans och gör en del översättningsjobb. Tack vare äldsta dotterns jobb har familjen fått en lägenhet.

Kvar hemma vid fronten är Olenas man. De har kontakt nästan varje dag, men rädslan för att han ska dö är stor. Och Olena har slutat att hoppas på att hon snart ska få åka hem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet