Föräldrar och boende i Linderås vill ha kvar sin skola. Foto: Kristin Renulf/SVT

Oro efter besked att Linderås skola kan läggas ner

Publicerad

Föräldrar och boende i Linderås är oroliga sedan Tranås kommun meddelat att skolan på orten kan komma att läggas ner. Anledningen är att Barn- och utbildningsnämnden förra året hade ett underskott på 28 miljoner kronor och nu måste spara pengar.

Enligt Erik Nygårds (L), ordförande i nämnden, beror underskottet på att förvaltningen gjort en del ekonomiska missbedömningar.

– Bland annat har vi gjort en felbedömning hur många elever som skulle studera på annan ort än Tranås. Varje elevplats kanske kostar en bit över 50 000 kronor och det blir väldigt mycket pengar, säger han.

Barn- och utbildningsnämnden har nu gett förvaltningen i uppdrag att utreda en nedläggning av Linderå skola och

Erik Nygårds (L), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Tranås. Foto: Kristin Renulf/SVT

eleverna kommer i så fall flyttas till skolan i Gripenberg, ungefär fyra kilometer bort.

– Även om vi genomför en sådan förändring så kommer den inte räcka. Det kommer i så fall vara ett kompletterande alternativ till andra besparingsåtgärder, säger Erik Nygårds.

Men ute i Linderås accepteras inte nämndens förklaringar.

– Vi kan inte förstå varför vi här ute på landsbygden ska ha sämre service än vad man har inne i stan. Skolan är navet så samhället kommer dö, säger Hêléne Hermelin.

Hör dem berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.