Foto: Jonas Tubbin

Nytt provfiske i Vättern – oro för rödingbeståndet

Publicerad

Provfisket i Vättern för två år sedan visade på en viss nedgång när det gäller rödingbeståndet efter flera års positiv utveckling. Under två veckor i juli har därför en ny provfiskeperiod genomförts i sjön för att bland annat få svar på hur det står till med rödingen.

I början av 2000-talet var rödingen i Vättern utrotningshotad. Då genomfördes en rad åtgärder för att försöka rädda beståndet. Bland annat infördes områden i sjön där fiske blev förbjudet. Dessa områden täcker ungefär 20 procent av sjöns yta. Det infördes då också en rad andra begränsningar av fisket.

Åtgärder hade positiv effekt

Åtgärderna har varit positiva och under 15 år har beståndet av röding ökat i Vättern. Men provfisket 2017 var oroande och visade på en viss tillbakagång. Tillsammans med Statens lantbruksuniversitet, SLU, genomför nu länsstyrelserna i Jönköping och Västra Götaland ett nytt provfiske för att få reda på om det var en tillfällig nedgång, eller om det är en trend som håller i sig.

Foto: Jonas Tubbin

Provfiske under två veckor

Provfisket har genomförts under två veckor, vecka 30 och 31, och har skett både i och utanför fiskeförbudszonerna. Varje eftermiddag läggs sju nät ut, som sedan tas upp på morgonen.

– Vi mäter och väger fisken och när det gäller rödingen tar vi även ut otoliterna, hörselstenarna. Med hjälp av dem kan vi åldersbestämma och se fiskens tillväxt, säger Daniel Rydberg, fiskerikonsulent vid länsstyrelsen i Jönköping.

Fakta om varje fisk som fångats förs in i ett dataregister. Resultaten från de provfiskningar som görs i Vättern ska sedan vara en hjälp vid planeringen av hur fiskebestånden i sjön ska förvaltas i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.